Εγκαινιάζοντας έναν καινοτόμο θεσμό

Το πρώτο Συμπόσιο Τέχνης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1988 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Τριάντα δύο καλλιτέχνες και πέντε ομιλητές, Έλληνες και διεθνής, κατέφθασαν στο Minos Beach art hotel. Εκεί διασταυρώθηκαν, συζήτησαν και δημιούργησαν σε κοινό τόπο, σαν σε δημόσια αρένα, σε ένα μέρος όπου τα στοιχεία της φύσης μπλέκονται, όπου η άμμος και η πέτρα, το νερό και ο άνεμος ενώνονται πυροδοτώντας τη φαντασία προς κάθε πιθανή κατεύθυνση. Κάπως έτσι, μπήκαν τα θεμέλια για το σημερινό Sculpture Park.

Το συγκεκριμένο περιβάλλον ενέπνευσε τη δημιουργία έργων που χαρακτηρίζονταν από την πολυμορφία και τον πλουραλισμό των αισθητικών προσεγγίσεων- των καλλιτεχνών. Οι δημιουργοί, έχοντας διαφορετικές κατευθύνσεις, τροχιές και προσανατολισμούς, διαφορετικό πολιτιστικό και παιδευτικό υπόβαθρο, ανήκοντας σε διαφορετικές γενιές του 20ου αιώνα, υλοποίησαν, μέσα από τη συνέργεια και τη σύμπραξή τους, ένα εξαιρετικά ενδεικτικό-αποκαλυπτικό φάσμα του καλλιτεχνικού δυναμικού της εποχής.

Τα έργα τους, γεωμετρικά, εξπρεσιονιστικά, ρεαλιστικά, άλλα όρθια, άλλα κρεμασμένα, ακουμπισμένα ή προσαρτημένα σε φυσικές ή κατασκευαστικές δομές, έχουν πλέον γίνει ζωτικά μέρη του φυσικού περιβάλλοντος του Minos Beach art hotel, προσδίδοντας μια επιπλέον ψυχική και ποιητική διάσταση σε κάθε βήμα της πορείας του επισκέπτη.

«Οι τριανταδύο πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες […] υπογραμμίζουν κι ερμηνεύουν ένα κατ’ εξοχήν γνώρισμα της τελευταίας εικοσιπενταετίας στην τέχνη: την πολυμορφία και τον πλουραλισμό, την αίσθηση ότι η τέχνη δεν πρέπει πάντοτε να βιώνεται και να αναλύεται με εργαλείο την χρονική απόσταση αλλά αντίθετα με γνώμονα το άμεσο της γεύσης και της συγκεκριμένης τακτής εντύπωσης.»

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρόγκαν (από τον κατάλογο της έκθεσης)


Σύλληψη και Οργάνωση: Tζίνα Μαμιδάκη

Επιμέλεια: Βίκυ Δράκου

Έκδοση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Κορομηλάς

Φωτογραφίες: Chris Keeley

Επιμέλεια Ελληνικών Κειμένων: Ρηνιώ Παπατσαρούχα – Μίσσιου

Τόπος: Minos Beach Hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Διάρκεια: 11.06 – 15.10 1988


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Opy Zouni, Yiannes (Iordanides), Vu Yannick, Paul Waldman, Κώστας Βαρώτσος, Χρήστος Τζίβελος, Κώστας Τσόκλης, Philip Tsiaras, Θανάσης Τότσικας, Θόδωρος, Anita Thacher, Κάτια Ρόκα, Patrick Raynaud, Anne & Patrick Poirier, Ναυσικά Πάστρα, Dennis Oppenheim, Ελένη Μυλωνάς, Eliseo Mattiacci, Joseph Kosuth, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Καψάλης, Anish Kapoor, Ben Jacober, Μάρκος Χατζηπατέρας , Χρήστος Γιανάκος, Vincent Gallo, Νάσος Δάφνης, Carlo Ciarli, Sandro Chia, Βλάσης Κανιάρης, Daniel Buren & Lynda Benglis

Τα έργα

Στιγμιότυπα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712