Αναζητώντας μια Νέα Μεσογειακή Πολιτιστική Ταυτότητα

Το δεύτερο διεθνές Συμπόσιο Τέχνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1990 στο Minos Beach art hotel στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, είχε θέμα συγκεκριμένο: την αναζήτηση μιας καινούριας Μεσογειακής Πολιτιστικής Ταυτότητας στην Σύγχρονη Τέχνη.

Η αναζήτηση ξεκίνησε με τη δουλειά δεκαέξι καλλιτεχνών προερχόμενων από τον ευρύ Μεσογειακό χώρο (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Τουρκία), οι οποίοι προσέθεσαν δεκαέξι έργα σε όσα ήδη κοσμούσαν τους κήπους και την παραλία του ξενοδοχείου, δημιουργώντας έτσι τις πρώτες οπτικές νύξεις στο θέμα του Συμποσίου.

Ταυτόχρονα κλήθηκαν έξι διεθνούς εμβέλειας ειδικοί από το χώρο της Σύγχρονης Τέχνης, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα του Συμποσίου, δηλαδή την αρχή της έρευνας για μια νέα Μεσογειακή πολιτιστική ταυτότητα στην σύγχρονη τέχνη αλλά και την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από αυτήν.

Κατακλείδα του Συμποσίου, υπήρξε η διαπίστωση ότι ο χώρος της Μεσογείου αποτελεί και πάλι θέατρο καινούργιων αξιών, με προεκτάσεις μεγάλης σημασίας για όλον τον κόσμο.

«Η νέα Μεσογειακή πολιτιστική ταυτότητα θα προέλθει κατ’ ευθείαν από την μοναδική αυτή ιδιότητα που απορρέει από τα έργα τέχνης. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει την αληθινή έννοια της ταυτότητας, η οποία εμπεριέχεται την διάσταση της ταύτισης με ένα καινούριο κόσμο όπου το πολιτιστικό κύρος της νέας ταυτότητας θα γίνει κοινό κτήμα όλων μας.

Δημήτρης Λ. Κορομηλάς (από τον κατάλογο της έκθεσης)


Σύλληψη και Οργάνωση: Tζίνα Μαμιδάκη

Επιμέλεια Εκθέσεως & Συντονισμός Συνεδρίου: Δημήτρης Κορομηλάς

Έκδοση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Κορομηλάς

Φωτογραφίες: Chris Keeley, Friedrich Fink, Κώστας Τζέλιος

Τόπος: Minos Beach Hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Διάρκεια: 09.06 – 31.10 1990 & 01.05 – 31.10 1991


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Νίκος Αλεξίου (Ελλάδα), Stephen Antonakos (ΗΠΑ), Hadan Börüteçene (Τουρκία), Lucilla Catania (Ιταλία), Pepe Espaliú (Ισπανία), Andrea Fogli (Ιταλία), Γιώργος Γυπαράκης (Ελλάδα), Serhat Kiraz (Τουρκία), Antonio Musella (Ιταλία), Ρένα Παπασπύρου (Ελλάδα), Vettor Pisani (Ιταλία), Soledad Sevilla (Ισπανία), Antonio Sosa (Ισπανία), Παναγιώτης Τανιμανίδης (Ελλάδα), Θεόδουλος (Κύπρος), Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα)

Συμμετέχοντες ομιλητές: Δημοσθένης Δαββέτας (Ελλάδα), Lucrezia De Domizio (Ιταλία), Δημήτρης Λ. Κορομηλάς (Ελλάδα), Beral Madra (Τουρκία), Rosa Queralt (Ισπανία), Marisa Vescovo (Ιταλία), Έφη Στρούζα (Ελλάδα)

Τα έργα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712