Art Residency

Το Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας και Φιλοξενίας του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη
στοχεύει στην ώσμωση ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει νέο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας (Research Residency Program). Το κάλεσμα απευθύνεται σε Έλληνες επαγγελματίες από τον χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς. Το Προγράμματος Φιλοξενίας 2022 θα φιλοξενήσει 8–10 fellows, είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από 15-22 Οκτωβρίου 2022.

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αποστολή μας είναι η ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού, η μετάδοση γνώσης και η στήριξη της αέναης παιδείας. Οδηγούμενοι από την αποστολή μας, και δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού αυτή τη στιγμή, μετά από δύο χρόνια σιωπής και ακινησίας, στόχος μας με την έναρξη του προγράμματος residency είναι να δημιουργήσουμε μια μοναδική εμπειρία παρέχοντας χώρο για συνύπαρξη.

Το πρόγραμμα residency φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για συλλογική μάθηση, συζήτηση και πειραματισμό. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο, εντατικό, συλλογικό residency γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, workshops, και επιτόπια έρευνα. Πιστεύουμε πως το άνοιγμα σε πολλαπλές εμπειρίες – αν και δύσκολο στην πράξη – είναι αναγκαίο για συνεχή εξέλιξη, επομένως το residency αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων συνέργειας και συνεργασίας, και στην ώσμωση ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Με αφετηρία μια θεματική που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό τον καιρό, και που δεσπόζει στη σύγχρονη διεθνή έρευνα, δημιουργούμε μια συνθήκη–ευκαιρία συνάντησης με τη δημιουργίας ενός υβριδικού σχήματος. Το residency θα εστιάσει στην θεματική Φροντίδα: Οικονομίες Ευδαιμονίας (Care: Economies of Happiness) και στοχεύει στην έρευνα, την παραγωγή νέας γνώσης και τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας γύρω από τη θεματική της έννοιας της φροντίδας.

Στο πλαίσιο του residency θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά ερευνητικά εργαστήρια (workshops) από καλεσμένους συνεργάτες-επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι δεν θα δράσουν με τον παραδοσιακό ρόλο του παρουσιαστή, αλλά περισσότερο ως καθοδηγητές της συζήτησης, δίνοντας έναυσμα για εμπλοκή όλων. Στόχος είναι η εναλλακτική–βιωματική προσέγγιση της παραπάνω θεματικής. Το residency φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα νέων προσεγγίσεων και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που θα παραχθεί στο διάστημα αυτό με τη μορφή έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσίευσης, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα το καλοκαίρι του 2023. Το residency θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην ελληνική γλώσσα.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο, 20 Αυγούστου, 23.59. Την αίτηση μπορείτε να συμπληρώσετε είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Πριν ξεκινήσετε την αίτησή σας, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά την ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

 

Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι το Σάββατο 27 Αυγούστου, 23:59.

 

Το πρόγραμμα residency 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Minos Beach art hotel στην Κρήτη, το οποίο φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή σύγχρονης γλυπτικής στο Sculpture Garden. Με περισσότερα από 50 έργα σε μόνιμη έκθεση, η συλλογή αποτελεί παράθυρο των καλλιτεχνικών πειραματισμών από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Προηγούμενα residencies

Residency Program 2022

Το πρώτο residency program του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15-22 Οκτώβρη 2022, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ήταν ένα εντατικό residency διάρκειας μιας εβδομάδας με σκοπό την προώθηση της δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ επαγγελματιών του πολιτισμού.

Read More »
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712