Κυπρίων Πλους

George Kypris Cyprus 4 1

Share Article

Συνδέοντας δύο από τα άκρα του ελληνισμού

Ιούνιος – Οκτώβριος 1996

Το καλοκαίρι του 1996 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης έκθεση σύγχρονης Κυπριακής τέχνης. Σκοπός ήταν να εξυφανθούν νέες εννοιολογικές συνδέσεις ανάμεσα στα δύο εμβληματικά νησιά που αντιπροσωπεύουν τα νοτιοανατολικά άκρα του ελληνισμού.

Τα έργα της έκθεσης, τα οποία εκτέθηκαν στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου, φιλοτέχνησαν οκτώ Κύπριοι καλλιτέχνες, με μακρά θητεία και προσφορά στο εικαστικό γίγνεσθαι. Για τις δημιουργίες τους χρησιμοποίησαν διάφορα υλικά, μέταλλο, χαλκό, μάρμαρο, καραβόπανο, ξύλο αλλά και video art.

Οι Κύπριοι καλλιτέχνες μετέφεραν στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης τη δική τους μαρτυρία για τη φύση, τον άνθρωπο και τη σύγχρονη τέχνη. Τα έργα τους χαρακτηρίζονται από το δυναμισμό της σύγχρονης κυπριακής κουλτούρας και φέρουν έντονα τα βιώματα των δημιουργών τους. Στα περισσότερα είναι παρούσα η διαχωριστική γραμμή που διχοτομεί την πολύπαθη πατρίδα τους, η σκηνή που σημάδεψε τη ζωή τους, όπως και η απολεσθείσα αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας. Στοιχείο ευδιάκριτο σε όλους, η ελληνική τους καταγωγή.


Σύλληψη και Οργάνωση: Tζίνα Μαμιδάκη

Επιμέλεια Έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Τόπος: Minos Beach art hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Διάρκεια: Ιούνιος – Οκτώβριος 1996

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Κυπρής, Θεόδουλος, Κλίτσα Αντωνίου, Μαρία Λοϊζίδου, Νίκος Κουρουσίης, Νίκος Χαραλαμπίδης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Χρίστος Πετρίδης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712