Πρώτη παρουσίαση έργου – Tender shell geophilia

5 3 min

Share Article

Το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη 2022 παρουσιάζεται στην Κρήτη

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, το Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο Tender shell geophilia, της Ιλεάνας Αρναούτου και της Ισμήνης Κινγκ, νικητριών του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη 2022.

Το Tender shell geophilia είναι ένα επιτόπιο δίκτυο γλυπτών που έχει βάση στο γεωγραφικό τοπίο του κόλπου του Αγίου Νικολάου, το οποίο οι καλλιτέχνιδες αντιμετωπίζουν ως ενεργό χώρο περίεξης. Στοιχεία του έργου εμπνέονται από ένα ευρύτερο γλυπτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με το νερό, το άδειασμα και το γέμισμα, την έλλειψη και την παρουσία. Πηγάζοντας από ένα αφήγημα που συνδέει την γεωγραφία με τον ερωτισμό, το έργο εξελίσσεται σε μια συνθήκη συσχέτισης με τα στοιχεία του τοπίου και θέτει το σώμα ως ενεργό στοιχείο σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης. Το τελευταίο διάστημα, οι δύο καλλιτέχνιδες δημιουργούν το έργο σε μια επιτόπια συνθήκη, σε άμεση σχέση με το τοπίο της βραχώδους παραλίας και τη θάλασσα, και αναπτύσσουν συνεργατικές γλυπτικές μεθοδολογίες.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, όπου θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης συλλογής. Την παρουσίαση θα κάνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελητής κος. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Η αγάπη για την τέχνη, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπιση του Βραβείου Τέχνης.

Το Βραβείο Τέχνης, που ξεκίνησε το 2019, επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη για αρωγή και ενίσχυση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους – εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ – τη δυνατότητα να δημιουργήσουν site specific εικαστικό έργο το οποίο όχι μόνο θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, αλλά θα ενταχθεί και σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Η συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη απαριθμεί περισσότερα από 70 έργα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του ξενοδοχείου Minos Beach art hotel και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, καθώς κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με το έργο του νικητή του Βραβείου Τέχνης. Η συλλογή συγκεντρώνει πρότυπα έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών των Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Κώστα Βαρώτσου, Μαρίας Λοϊζίδου, Ρένας Παπασπύρου, Άγγελου Σκούρτη, Κώστα Ιωαννίδη, Γιώργου Γυπαράκη, Georgia Kotretsos, Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και Γιώργου Ρυμενίδη. Εκτός από το ετήσιο Βραβείο Τέχνης, το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις, φεστιβάλ, περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις, καθώς και ένα πρωτοπόρο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας και Φιλοξενίας στην Κρήτη.

Για τις φετινές νικήτριες του Βραβείου Τέχνης:

Η Ισμήνη Κινγκ (γ.1993) είναι γλύπτρια και κεραμίστρια, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MFA Sculpture του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, όπου έλαβε το βραβείο Jeanne Szego. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πρόσφατες εκθέσεις περιλαμβάνουν ‘True Love Leaves No Traces’, Galerist, Κωνσταντινούπολη (2022), ‘Encounters in wreath-knot-chain formations’ (ατομική έκθεση), The Breeder Gallery, Aθήνα (2021), ‘(dis)placement’, Jacaranda, Ρίο ντε Τζανέιρο και Off- Quay, Λονδίνο (2017).

Η Ιλεάνα Αρναούτου (γ.1994) είναι απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορίας της Τέχνης του University College London. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, και επικεντρώνεται στη ζωγραφική και την γλυπτική. Πρόσφατες εκθέσεις περιλαμβάνουν ‘ATHENSYN II: Going Viral’, Steinzeit gallery, Βερολίνο (2022), ‘21! Contemporary Greek Painting’, Aρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, Κρήτη (2021), ‘APOTROPAION’, 16 Φωκίωνος Νέγρη – Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Aθήνα (2021). Η Ιλεάνα έχει βραβευτεί με το πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνών ARTWORKS 2020 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Τέχνης 2022:


Γεώργιος Γυπαράκης – Εικαστικός, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Πολίνα Κοσμαδάκη – Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη
Σωτήριος Μπαχτσετζής – Καλλιτεχνικός Επιμελητής Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής
Νίκος Ναυρίδης – Εικαστικός, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας
Αλέξανδρος Ψυχούλης – Εικαστικός, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Θεσσαλίας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712