Το Όραμα και η Αποστολή μας

Όραμά μας να αποτελούμε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές
και σημείο αναφοράς για τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Αποστολή μας είναι η ενίσχυση και προώθηση της
σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού,
η μετάδοση γνώσης και η στήριξη της αέναης παιδείας.

Με γνώμονα την αγάπη για την τέχνη, και την πεποίθηση πως οι έννοιες πολιτισμός και φιλοξενία οφείλουν να είναι αλληλένδετες και να συμπληρώνουν η μία την άλλη, το 1988, η CEO της bluegr Τζίνα Μαμιδάκη διοργάνωσε το πρώτο Συμπόσιο Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel. 32 καλλιτέχνες και 5 επιμελητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέφθασαν στο ξενοδοχείο, όπου για ένα διάστημα δημιούργησαν σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο. Η επιτυχία του πρώτου Συμποσίου οδήγησε στην πραγματοποίηση ακόμα δύο, το 1990 και το 1993. Το δεύτερο Συμπόσιο Τέχνης προσκάλεσε 16 καταξιωμένους καλλιτέχνες και 6 ομιλητές από τη Μεσόγειο για να εξερευνήσουν την ιδέα μιας Νέας Μεσογειακής Πολιτιστικής Ταυτότητας. Τρία χρόνια αργότερα, και λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το τρίτο Συμπόσιο, διερευνώντας τη σχέση τέχνης και πολιτικής, συγκέντρωσε 22 καλλιτέχνες των οποίων το έργο είχε περιοριστεί από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια για μια εμβληματική συλλογή σύγχρονης τέχνης που σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 70 έργα, αποτελώντας παράθυρο στους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. To Sculpture Garden του ξενοδοχείου Minos Beach art hotel – μια κοινή κληρονομιά του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και της bluegr – αποτελεί ταυτόχρονα ξεχωριστή οντότητα και αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου τόπου.

Η Τζίνα Μαμιδάκη ίδρυσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη ως φόρος τιμής στους γονείς της. Με κεντρικό πυλώνα την καλλιτεχνία και τον πολιτισμό, το Ίδρυμα επινοεί, συντονίζει και υλοποιεί δράσεις που στηρίζουν τη δημιουργία νέων έργων τέχνης και προωθούν τη σύγχρονη δημιουργία, την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και την αέναη παιδεία.

Εκτός των τριών σημαντικών και πρωτοπόρων Συμποσίων Τέχνης (1988, 1990 & 1993), με τα χρόνια το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη έχει προωθήσει την τέχνη και τον πολιτισμό μέσω πολλών ομαδικών και ατομικών εκθέσεων και συνοδευτικών καταλόγων, καθώς και αρκετών αναθέσεων site specific έργων. Επιπλέον, μέσω πληθώρας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θέλουμε να εμπνεύσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς προσφέροντας έδαφος για μάθηση, πειραματισμό και εξέλιξη. Υλοποιούμε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με σκοπό την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τη σύγχρονη τέχνη και πολιτισμό: σειρές σεμιναρίων με θέμα την ελληνική μυθολογία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, και καλλιτεχνικά εργαστήρια για μαθητές σε συνεργασία με σχολεία της Κρήτης.

Η θέσπιση του Βραβείου Τέχνης το 2019 υποστηρίζει την παραγωγή νέων έργων τέχνης και αποτελεί επιστέγασμα μιας τριακονταετούς προσπάθειας ενίσχυσης της σύγχρονης καλλιτεχνικής ηγεσίας, η οποία τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την κατάλληλη στήριξη και προβολή. Το Βραβείο δίνει την ευκαιρία σε σύγχρονους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εικαστικό έργο που όχι μόνο θα παραμείνει σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden αλλά θα ενταχθεί και σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Τέλος, το Research Residency Program αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων συνέργειας και συνεργασίας, και στην ώσμωση ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Επιδιώκουμε στη δημιουργία και διατήρηση ενός δικτύου με φορείς και ανθρώπους από διάφορα επιστημονικά πεδία και κλάδους του πολιτισμού που θα συνεχίζει να μεγαλώνει, προσφέροντας αμοιβαία υποστήριξη και ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712