Stratis Tavlaridis, Long Waves (2024)

Το Long Waves του Στρατή Ταυλαρίδη είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση χειροποίητου χαρτιού, δημιουργημένη με την τεχνική του papercut. Θυμίζοντας τη γαλήνια ροή του νερού και ταυτόχρονα παρομοιάζοντας δίχτυα ψαρέματος, η εγκατάσταση στοχεύει να μας αφυπνίσει για την καταστροφή που συμβαίνει γύρω μας και τη σημαντική σημασία της φροντίδας της θάλασσας.

Το Long Waves αποτελείται εξ ολοκλήρου από χειροποίητο χαρτί 30 γραμμαρίων που έχει παραχθεί στο Νεπάλ, ένα υλικό γνωστό για τη βιωσιμότητά του και τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής του. Η επιλογή αυτού του συγκεκριμένου υλικού, με το οποίο ο Ταυλαρίδης έχει εργαστεί σχεδόν αποκλειστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, υπογραμμίζει τη δέσμευση του καλλιτέχνη τόσο για καλλιτεχνική έκφραση όσο και για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ο Ταυλαρίδης ζωγραφίζει κόβοντας (αφαιρώντας) γεωμετρικά και αφηρημένα μοτίβα με χειρουργικό νυστέρι, δημιουργώντας μια ισχυρή μεταφορά για την ανθεκτικότητα της θάλασσας. Η ευθραυστότητα και η λεπτότητα του χαρτιού αναδεικνύουν τη λεπτότητα της κίνησης, την αέναη, μαγευτική κίνηση του νερού, κεντρικό στοιχείο στο έργο του καλλιτέχνη. Μια ήρεμη αλλά δυναμική αναπαράσταση των κυμάτων, ενσαρκώνοντας τόσο την ομορφιά όσο και την ευθραυστότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

20240613 ArtPrize prep 01

Ο Ταυλαρίδης επιδιώκει να μας αφυπνίσει στις καταστροφικές συνέπειες των πράξεών μας στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τις οποίες συχνά αγνοούμε. Βυθίζοντάς μας σε μια απτή αναπαράσταση της θάλασσας, ενθαρρύνει έναν βαθύτερο στοχασμό για τη συλλογική μας ευθύνη να προστατεύουμε και να διατηρούμε τον φυσικό κόσμο. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως μια συγκινητική υπενθύμιση ότι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της περιβαλλοντικής καταστροφής που συμβαίνει γύρω μας και ότι η δύναμη να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία βρίσκεται στα χέρια μας.

Η θάλασσα, για τον Ταυλαρίδη, υπήρξε πηγή συνεχούς έμπνευσης, αντανακλώντας την έννοια της «μακράς διάρκειας». Από τα αρχαία χρόνια, η ανθρωπότητα βασίζεται στη θάλασσα για μετακίνηση, μετανάστευση και πολιτιστική ανταλλαγή. Το Long Waves αποδίδει αυτή τη διαρκή σχέση, τονίζοντας πώς η θάλασσα υπήρξε τόσο αγωγός όσο και μάρτυρας της ανάπτυξης των πολιτισμών. Το στοχαστικό έργο του Ταυλαρίδη υπογραμμίζει την ιδέα ότι η θάλασσα είναι μια ζωντανή οντότητα, κρίσιμη για την υγεία του πλανήτη, αλλά όλο και περισσότερο απειλούμενη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εγκατάσταση μας προκαλεί να αναγνωρίσουμε και να αναλογιστούμε τον ρόλο μας στην περιβαλλοντική καταστροφή, εμπνέοντας μια ανανεωμένη δέσμευση για τη διατήρηση των ωκεανών. Μέσα από αυτό το έργο, ο Ταυλαρίδης μας προσκαλεί να αναγνωρίσουμε την ομορφιά και τη σημασία αυτών που συχνά παραβλέπουμε, υπενθυμίζοντάς μας την κοινή μας ευθύνη να φροντίζουμε τον φυσικό κόσμο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πεύκων 107, Νέο Ηράκλειο, 14122
admin@gnamamidakisfoundation.org
+302155007712