Βραβείο Τέχνης

Το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στοχεύει στην προβολή και οικονομική υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με απώτερο σκοπό την προώθηση της αριστείας στον τομέα της τέχνης.

Η αγάπη για την τέχνη, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπιση του ετήσιου Βραβείου Τέχνης.

Το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες του ιδρύματος για αρωγή και ενίσχυση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Υποστηρίζει σύγχρονους καλλιτέχνες προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν έργο τέχνης που θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του ιδρύματος και θα ενταχθεί σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες για το Βραβείο Τέχνης 2023. Για πρώτη φορά φέτος θα δοθούν 3 ισότιμα βραβεία. Το κάλεσμα αφορά site specific, επιτοίχια έργα σχεδιασμένα να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου, διαμορφωμένου περιβάλλοντος, να αφηγούνται μια εσωτερική πορεία/διαδρομή, και να αποτελούν σημεία αναφοράς-τοπόσημα στον χώρο έκθεσής τους. Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ανάλογη τελετή τον Ιούνιο 2023, και θα παραμείνουν σε έκθεση στο Minos Palace, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης ενώ θα ενταχθούν στη συλλογή του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι η Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, 23:59 (GMT+2). Πριν ξεκινήσετε την αίτησή σας, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το Ανοικτό Κάλεσμα παρακάτω.

Παράταση αιτήσεων μέχρι 17 Ιανουαρίου 2023, 23:59 (GMT+2).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

Γεώργιος Γυπαράκης – Εικαστικός, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Πολίνα Κοσμαδάκη – Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη

Σωτήριος Μπαχτσετζής – Καλλιτεχνικός Επιμελητής Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής

Νίκος Ναυρίδης – Εικαστικός, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας

Αλέξανδρος Ψυχούλης – Εικαστικός, Καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Θεσσαλίας

Νικητές προηγούμενων βραβείων

3 2 2 min

Ileana Arnaoutou-Ismene King: Tender shell geophilia (2022)

Για το έργο «Tender shell geophilia» απονεμήθηκε από κοινού το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2022 στις καλλιτέχνιδες Ιλεάνα Αρναούτου (1994) και Ισμήνη Κινγκ (1993). Το έργο προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2022

Read More »
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712