Ξεναγώντας μαθητές στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης!
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο «Η Σύγχρονη Τέχνη Δίπλα Μας» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη.
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Σωτήρης Μπαχτσετζής, υλοποίησαν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στο Minos Beach art hotel, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το πιλοτικό εκπαιδευτικό εργαστήριο «Η Σύγχρονη Τέχνη Δίπλα Μας».
Στόχος ήταν να ξεναγηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την πόλη του Αγ. Νικολάου Κρήτης, στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η συμμετοχή́ στο εκπαιδευτικό εργαστήριο ήταν δωρεάν, καθώς πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, στο πλαίσιο δράσεων προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού στην τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε δύο φορές την Κυριακή στις 11:00 – 14:00 και 15:00-18:00 και το παρακολούθησαν συνολικά 53 μαθητές και μαθήτριες από το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, τους οποίους συνόδευσαν 9 Εκπαιδευτικοί. Το εργαστήριο παρακαλούθησε και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Αγίου Νικολάου.
Στο τρίωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο / ξενάγηση οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη Σύγχρονη Τέχνη και να ξεναγηθούν σε σημαντικά έργα της συλλογής έργων τέχνης του Ιδρύματος που εκτίθενται στους χώρους του Minos Beach art hotel. Η στοχοθεσία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού εργαστηρίου (η οποία βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές θεωρίες) αφορούσε κυρίως στην προσέγγιση μουσειακών αντικειμένων/περιεχομένων μέσα από την προώθηση προσωπικών ερμηνειών και της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης από τους επισκέπτες. Υπό την έννοια αυτή γενικός στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου ήταν η ανάδειξη του υπαίθριου μουσείου σύγχρονης τέχνης ως χώρου μη τυπικής μάθησης.
Το περιεχόμενο του εργαστηρίου αφορούσε μια συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με βασικές έννοιες της σύγχρονης τέχνης, όπως δημόσιο και ιδιωτικό μουσείο, η συλλογή έργων τέχνης, ο ρόλος του καλλιτέχνη, οι έννοιες της αισθητικής και καλαισθησίας, οι έννοιες του ρεαλισμού και της αφαίρεσης, καθώς επίσης και οι ιδιαιτερότητες της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Η μέθοδος προσέγγισης του εργαστηρίου επικεντρώθηκε στην προώθηση της κριτικής σκέψης και του διαλόγου, και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάλυσης και προσέγγισης του μουσειακού περιεχομένου. Τόσο η συζήτηση όσο και η ξενάγηση στα έργα της συλλογής στόχευαν στο να ανατροφοδοτήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, να προκαλέσουν ερωτήματα, να αφήσουν χώρο σε αβεβαιότητες και υποθέσεις, αλλά επίσης να δημιουργήσουν διασυνδέσεις τόσο με τη σχολική διδακτική ύλη όσο και με την καθημερινή πραγματικότητα των μαθητών. Σε κάθε μαθητή και μαθήτρια καθώς επίσης και στους εκπαιδευτικούς προσφέρθηκε ένας κατάλογος με τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μα είναι αυτό τέχνη;» της Cynthia Freeland καθώς και αναμνηστικά.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία τους να υλοποιηθούν κι’ άλλα εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με όλες τις μορφές τέχνης. Καθώς επίσης και να συμμετέχουν σε εργαστήρια με τη δημιουργία έργων τέχνης από τα ίδια τα παιδιά υπό την καθοδήγηση εικαστικού.
Στα εργαστήρια παραβρέθηκε και η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, κα. Μαριλένα Μαμιδάκη, η οποία καλωσορίζοντας τα παιδιά, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω τη χαρά να σας υποδέχομαι στις πρώτες ξεναγήσεις του υπαίθριου-ανοιχτού μουσείου μας, στο Minos Beach art hotel. Ο θεσμός αυτός άρχισε πριν από 30 χρόνια περίπου και η συλλογή απαριθμείται από 70 έργα τέχνης στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε από την αδερφή μου και είναι αφιερωμένο στους γονείς μας, Γιώργο και Αριστέα. Πυλώνες του Ιδρύματος σε πλήρη αρμονία είναι η Τέχνη, ο Πολιτισμός και φυσικά ο Άνθρωπος. Σας παραδίδω στον επιμελητή της συλλογής, τον κύριο Σωτήρη Μπαχτσετζή και κλείνω με μία ευχή, όταν πια θα σπουδάζετε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να θυμάστε τη σημερινή μέρα και να είστε υπερήφανοι που στον τόπο σας είδατε, ξεναγηθήκατε, συζητήσατε, σε ένα από τα λίγα μουσεία σε ανοιχτό χώρο που έχει η Ελλάδα και που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο. Φροντίστε να γίνετε και εσείς πρεσβευτές για τα υπόλοιπα σχολεία του Νομού σας και όλης της Κρήτης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διοργανωθούν και άλλα εργαστήρια με την ίδια θεματική κατά την εαρινή περίοδο 2019, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες τάξεις σχολείων για συμμετοχή στο εργαστήριο.