Το Όραμα και η Αποστολή μας

Όραμά μας να αποτελούμε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές
και σημείο αναφοράς για τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Αποστολή μας είναι η ενίσχυση και προώθηση της
σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού,
η μετάδοση γνώσης και η στήριξη της αέναης παιδείας.

Με γνώμονα την αγάπη για την τέχνη, και την πεποίθηση πως οι έννοιες πολιτισμός και φιλοξενία οφείλουν να είναι αλληλένδετες, το 1988 η CEO της bluegr Τζίνα Μαμιδάκη διοργάνωσε το πρώτο Συμπόσιο Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art, ένα διεθνές φόρουμ για τη σύγχρονη γλυπτική. 32 διεθνείς καλλιτέχνες και 5 επιμελητές κατέφθασαν στο ξενοδοχείο, όπου για ένα διάστημα δημιούργησαν σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο. Η επιτυχία του πρώτου Συμποσίου οδήγησε στην πραγματοποίηση ακόμα δύο, το 1990 και το 1993. Το δεύτερο Συμπόσιο Τέχνης προσκάλεσε 16 καταξιωμένους καλλιτέχνες και 6 ομιλητές από τη Μεσόγειο για να εξερευνήσουν την ιδέα μιας Νέας Μεσογειακής Πολιτιστικής Ταυτότητας. Τρία χρόνια αργότερα, και λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το τρίτο Συμπόσιο, διερευνώντας τη σχέση τέχνης και πολιτικής, συγκέντρωσε 22 καλλιτέχνες που είχαν βιώσει τον περιορισμό ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια για μια εμβληματική συλλογή σύγχρονης γλυπτικής που σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 70 έργα σε μόνιμη έκθεση, αποτελώντας παράθυρο στους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. To Sculpture Garden του ξενοδοχείου Minos Beach art – μια κοινή κληρονομιά του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και της bluegr – αποτελεί ταυτόχρονα ξεχωριστή οντότητα και αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου τόπου.

Η Τζίνα Μαμιδάκη ίδρυσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη ως φόρο τιμής στους γονείς της. Με κεντρικό πυλώνα την καλλιτεχνία και τον πολιτισμό, και μέσα από συνεργασίες με επιμελητές, καλλιτέχνες και φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, το Ίδρυμα επινοεί, συντονίζει και υλοποιεί δράσεις που στηρίζουν τη δημιουργία νέων έργων τέχνης και προωθούν τη σύγχρονη δημιουργία, την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και την αέναη παιδεία.

Εκτός των τριών Συμποσίων Τέχνης (1988, 1990 & 1993), με τα χρόνια το Ίδρυμα έχει προωθήσει την τέχνη και τον πολιτισμό μέσω πολλών ομαδικών και ατομικών εκθέσεων και συνοδευτικών καταλόγων, καθώς και αρκετών αναθέσεων site specific έργων. Επιπλέον, μέσω πληθώρας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εμπνέει τις δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς προσφέροντας έδαφος για μάθηση, πειραματισμό και εξέλιξη. Υλοποιεί πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με σκοπό την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τη σύγχρονη τέχνη και πολιτισμό: σειρές σεμιναρίων με θέμα την ελληνική μυθολογία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, και καλλιτεχνικά εργαστήρια για μαθητές.

Η θέσπιση του Βραβείου Τέχνης το 2019 αποτελεί επιστέγασμα μιας τριακονταετούς προσπάθειας ενίσχυσης της σύγχρονης καλλιτεχνικής ηγεσίας. Δίνει την ευκαιρία σε σύγχρονους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εικαστικό έργο σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης της δημιουργίας και ανάδειξής του, που περιλαμβάνει φιλοξενία, χρηματοδότηση, επιμέλεια έκθεσης, συνεργασίες, αλλά και συλλεκτική δραστηριότητα με δημόσιο πρόσωπο. Το έργο παραμένει σε μόνιμη έκθεση, και εντάσσεται στη συλλογή του Ιδρύματος και σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας (Residency Programme) αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων συνέργειας και συνεργασίας, και στην ώσμωση ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2022, με 9 fellows και 6 καλεσμένους ομιλητές, οι οποίοι κάτω από την ευρύτερη θεματική «Φροντίδα: Οικονομίες Ευδαιμονίας», εξερεύνησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να διερευνηθεί η έννοια της φροντίδας διατηρώντας πάντα το μαχητικό της περιεχόμενο.

Το 2022 ξεκινήσαμε το πολυεπίπεδο και συνεργατικό πρότζεκτ “Care Ecologies”, με συνεργάτες από την Ελλάδα, την Κροατία και την Ισπανία, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής έργων τέχνης, της προώθησης της σύγχρονης τέχνης στο εγχώριο και διεθνές κοινό, και της ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου μέσω έρευνας και εκπαίδευσης.

Με κάθε δράση και πρωτοβουλία που ενεργοποιεί, και θέλοντας να ανταποκρίνεται πάντα στα σύγχρονα ζητήματα, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη επιδιώκει στη δημιουργία και διατήρηση ενός δικτύου με φορείς και ανθρώπους από διάφορα επιστημονικά πεδία και κλάδους του πολιτισμού, το οποίο θα συνεχίζει να μεγαλώνει, προσφέροντας αμοιβαία υποστήριξη και ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες, εστιάζοντας πάντα στην ώσμωση μεταξύ εντοπιότητας και σύγχρονων θεωρητικών και εικαστικών διερευνήσεων, και σε εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πεύκων 107, Νέο Ηράκλειο, 14122
admin@gnamamidakisfoundation.org
+302155007712