Adela Matasova, Αναμέτρηση (1993)
Το έργο «Αναμέτρηση» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Η συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ & Α Μαμιδάκη απαριθμεί περισσότερα από 80 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους τοποειδικές γλυπτικές εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Τα έργα βρίσκονται σε μόνιμη έκθεση στον Κήπο Γλυπτικής του ξενοδοχείου Minos Beach Art Hotel, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Minos Palace Resort, ενώ ένας μικρός αριθμός εκτίθεται στο ξενοδοχείο Life Gallery Athens. Λίγα έργα έχουν αφαιρεθεί προσωρινά για σκοπούς συντήρησης ή αποκατάστασης.
Τα περισσότερα έργα της συλλογής δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια τριών σημαντικών Συμποσίων Τέχνης με καλεσμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (1988-1993), ενώ άλλα προστέθηκαν αργότερα μέσω ομαδικών και ατομικών εκθέσεων, όπως Κυπρίων Πλους (1996) και Η Χιλιανή Τέχνη Ταξιδεύει στην Κρήτη (1999). Άλλα έργα της συλλογής αποτελούν αναθέσεις του Ιδρύματος σε καλλιτέχνες. Οι τρείς προβολές προέρχονται από την εκθεσιακή σειρά βιντεοτέχνης Blue Nights, που εγκαινιάστηκε από το Ίδρυμα το 2019.
Η συλλογή τέχνης βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, καθώς κάθε χρόνο με την απονομή του ετήσιου Βραβείου Τέχνης, εμπλουτίζεται με τα έργα των νικητών.
Το έργο «Αναμέτρηση» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Πισίνα με χαβιάρι» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Full Circle» παρουσιάστηκε στην εκθεσιακή σειρά Blue Nights στο Sculpture Garden το 2019
Στο Day, ο Αλέξανδρος Λάιος, χρησιμοποιώντας φίλτρα θεάτρου, αποτυπώνει τις διάφορες ώρες της ημέρας αποδίδοντας χρωματικά τη μελαγχολική ενατένιση της φευγαλέας στιγμής.
Η εγκατάσταση της Ami Yamasaki, Whispers travel and whisper to you again, φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από χαρτί, αποτελεί μια γλυπτικά δοσμένη «συμφωνία ψιθύρων» η οποία συγκεντρώνει εμπειρίες και ήχους από την Ιαπωνία και την Κρήτη.
Το έργο «Η Φωνή της Μεθώνης» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Ανατολή-Δύση-Βορράς-Νότος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Χωρίς Τίτλο» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Τραπέζι» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Χωρίς Διαφυγή» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Ανώνυμο Τείχος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Δύο Μετάλλια» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Φως και Σκιά» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Προσφορά στον Ποσειδώνα» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης «Η Χιλιανή Τέχνη Ταξιδεύει στην Κρήτη» το 1999
Το έργο «Θερινό Σινεμά» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Το έργο «Σήμα Κινδύνου Ι» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Αυτο-οριζόμενος Ορίζοντας» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Νέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Deja Vu, V» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Βρώμικα Λόγια» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Καλέ μου Φαρμακοποιέ…» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Χάρης» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Τοτέμ» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Ο «Μινώταυρος» αποτελεί το πρώτο έργο που προστέθηκε στη συλλογή του Sculpture Garden το 1970
Το έργο «Τέρψις» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 1999
Το έργο «Φωνές τις Θάλλασας» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Το έργο «Κόκκινος Άνθρωπος» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Η site-specific εγκατάσταση «4 Cents: On Show for 500 Years» ανατέθηκε στην εικαστικό Γεωργία Κοτρέτσος και προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2018
Το έργο «1 δευτερόλεπτο» προστέθηκε στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη το 2019
Το έργο «Tree Sculpture» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Ορίζοντας» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Το βιβλίο της σφαίρας…» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Ανοιχτή Κουζίνα» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Για το έργο «Tender shell geophilia» απονεμήθηκε από κοινού το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2022 στις καλλιτέχνιδες Ιλεάνα Αρναούτου (1994) και Ισμήνη Κινγκ (1993). Το έργο προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2022
Το έργο «Σπείρα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το «Τοπίο σε Κίνηση» της Ειρήνης Μίγα, είναι ένα έργο τέχνης που ανταποκρίνεται στο χώρο. Συνδυάζοντας ζωγραφικά και γλυπτικά στοιχεία, απεικονίζει ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο.
To «Blue Overlap» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Hypno 29» παρουσιάστηκε στην εκθεσιακή σειρά Blue Nights στο Sculpture Garden και προστέθηκε στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη το 2019
Tο έργο «Λαβύρινθος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το «Resilient Thread» της Κατερίνας Νάκου επαναφέρει την ξεχασμένη τέχνη της passementerie μέσω μεγάλων, υφαντών συνθέσεων από νήμα και χειροποίητα κορδόνια.
Το έργο «Ο Μίτος της Αριάδνης» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Χωρίς Τίτλο» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Πλάτων» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Χαμένες Επιθυμίες» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Το έργο «Αιώνιο Τραγούδι» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ατομικής έκθεσης του Κώστα Ιωαννίδη «Ιστορίες από την Θάλασσα έως την Ακτή» το 2016
Tο έργο «Χαμένα Αυτιά του Αγίου Νικολάου» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ατομικής έκθεσης του Κώστα Ιωαννίδη «Ιστορίες από την Θάλασσα έως την Ακτή» το 2016
Το έργο «Χωρίς Τίτλο» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Διάλογος» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης «Η Χιλιανή Τέχνη Ταξιδεύει στην Κρήτη» το 1999
Το έργο «Κύκλος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Διαφάνεια – Προσφορά στον Ποσειδώνα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Σχέδιο» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Οι Επώδυνες Πυραμίδες» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Πύλη Φωτός για τον Βασιλιά Μίνωα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Φύλακας του Χώρου μας» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Τρία πήλινα αγγεία σε ανθρώπινο μέγεθος που συμβολίζουν έναν ασφαλή χώρο, έναν χώρο συνύπαρξης με το σώμα μας και έκφρασης της φωνής μας, προσφέρουν χώρο σε τρεις καλλιτέχνες να εισέλθουν και να ερμηνεύσουν με τα σώματά τους.
Το έργο «Γυναίκα – Αυτοπροσωπογραφία» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης «Η Χιλιανή Τέχνη Ταξιδεύει στην Κρήτη» το 1999
Το έργο «Ελέφαντας» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης «Η Χιλιανή Τέχνη Ταξιδεύει στην Κρήτη» το 1999
Το έργο «Ω Γένος Εμόν Ένω Μέσον Εγώ» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το Nomadic Murals της Μάρως Φασουλή επαναπροσδιορίζει παραδοσιακές πρακτικές και τρόπους ανάγνωσης. Αντιπαραθέτοντας νήμα, ξύλο, και τμήματα υφαντών του περασμένου αιώνα, προτείνει μια σύγχρονη σύνθεση υφαντών συνόλων, διάσπαρτα τοποθετημένα σε μήκος πενήντα μέτρων.
Το έργο «Μινώταυρος» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 1988
Το έργο «Η Κιβωτός του Νώε» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Tο έργο «Sun Room» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Χωρίς Τίτλο» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Στυλίτης – Υπερυψωμένη Σκοπιά» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Το έργο «Χωρίς Τίτλο» προστέθηκε στη συλλογή του Ιδρύματος το 2004
Το έργο «Ύλη και Χρόνος» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης «Κυπρίων Πλους» το 1996
Το έργο «Φυτά» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική.»
Το έργο «Εικόνα στην Ύλη και Πρόσθεση» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Η Λατρεία» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Nέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το «Long Waves» του Στρατή Ταυλαρίδη είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση χειροποίητου χαρτιού, δημιουργημένη με την τεχνική του papercut. Θυμίζοντας τη γαλήνια ροή του νερού και ταυτόχρονα παρομοιάζοντας δίχτυα ψαρέματος, η εγκατάσταση στοχεύει να μας αφυπνίσει για την καταστροφή που συμβαίνει γύρω μας και τη σημαντική σημασία της φροντίδας της θάλασσας.
Το έργο «Κόκκινη Γραμμή» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Σήμα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Come with the Wind» κέρδισε το 1ο Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη το 2019
Το έργο «Η Αγία Θέα» παρουσιάστηκε στην εκθεσιακή σειρά Blue Nights στο Sculpture Garden και προστέθηκε στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη το 2019
Το έργο «Δον Κιχώτης» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Τέχνης (1988)
Το έργο «Κεραυνός» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Τέχνης (1993) με θέμα «Η Τέχνη στην Πολιτική»
Το έργο «Ιδού τα Διάσημα Ρόδα» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Νέα Μεσογειακή Ταυτότητα»
Το έργο «Καρπός» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης του Γιάννη Παρμακέλη «Μηχανικά, 1978-2006» το 2006
Το έργο «Κίονας» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης του Γιάννη Παρμακέλη «Μηχανικά, 1978-2006» το 2006
Το έργο «Κύβος» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης του Γιάννη Παρμακέλη «Μηχανικά, 1978-2006» το 2006
Το έργο «Υπό το Φως της Κρήτης» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης του Γιάννη Παρμακέλη «Μηχανικά, 1978-2006» το καλοκαίρι του 2006
«Ο Δίσκος της Φαιστού» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου Τέχνης (1990) με θέμα «Νέα Μεσογειακή Πολιτιστική Ταυτότητα»
Πεύκων 107, Νέο Ηράκλειο, 14122
admin@gnamamidakisfoundation.org
+302155007712