blueFest Crete 18

BlueFest DAY 2 NIGHT WEB 83

Share Article

Culture & Beyond!

Η ανακήρυξη του έτους 2018 ως έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνέπεσε με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης και αποτέλεσε το έναυσμα για την διοργάνωση του πρώτου blueFest Crete, έχοντας ως στόχο να προσφέρει ανάσες πολιτισμού και ψυχαγωγίας στους κατοίκους της Κρήτης και στους επισκέπτες της.

Το φεστιβάλ blueFest Crete18 διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη για πρώτη φορά από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2018, με φόντο μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας – τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης – και πραγματοποιήθηκε με την σύμπραξη και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Το όραμα για την υλοποίηση του blueFest Crete είναι η αναβίωση μιας παράδοσης που ξεκίνησε το 1988 με την διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, οδηγούμενη από την αγάπη για τον τόπο, τις τέχνες και από την ιδέα ότι ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί μια ολιστική, πολιτιστική εμπειρία.

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη επέλεξε να εορτάσει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που συνδυάζοντας διαφορετικές πολιτιστικές καλλιτεχνικές δράσεις (εικαστικά, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος), είχε ως στόχο τη σύνδεση της πλούσιας πολιτιστικής δράσης και κληρονομιάς της Ελλάδας με νέες αλλά και παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

1η ημέρα – Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Σάββατο 30 Ιουνίου στην παραλία Άμμος, με ένα δροσερό DJ set από την Εύα Μπουντούρη (En Lefko 87,7) και την pop-up κινηματογραφική προβολή της ταινίας Mamma Mia! The Movie, την οποία οι επισκέπτες παρακολούθησαν υπό το φως των αστεριών.

2η ημέρα – Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Το πρωί της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ, η ομάδα εθελοντών δυτών We Dive We Clean σε συνεργασία με το Pelagos Diving Center καταδύθηκε στην θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αγ. Νικολάου ύστερα από πρόσκληση της εικαστικού Γεωργίας Κοτρέτσος, με σκοπό την αποφόρτισή της από ξένα και ρυπογόνα αντικείμενα.

Οι δύτες ανέσυραν περισσότερα από 50 κιλά πλαστικά τενεκεδάκια, γυάλινα μπουκάλια, συσκευασίες και άλλα πλαστικά αντικείμενα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Γεωργία Κοτρέτσος 4 Cents: On Show for 500 Years, στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel.

Ο επιμελητής της έκθεσης Σωτήρης Μπαχτσετζής παρουσίασε την ομώνυμη γλυπτική εγκατάσταση, το συνολικό έργο της εικαστικού Γεωργίας Κοτρέτσος, και για το τμήμα της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που βρίσκεται στο Minos Beach art hotel.

Το έργο πραγματεύεται με παιγνιώδη τρόπο θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης που αφορούν όλους μας, σχολιάζοντας την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, μια συζήτηση που βρίσκεται στο επίκεντρο θεμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίσης τα τελευταία χρόνια. Τα 4 λεπτά του τίτλου του έργου αναφέρονται στο περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποδίδεται στο δημόσιο, ενώ τα 500 έτη αναφέρονται στο χρονικό διάστημα που οι πλαστικές σακούλες θα παραμείνουν στην θάλασσα έως ότου να αποσυντεθούν ακόμη και αν αυτομάτως σταματούσαμε σήμερα να μολύνουμε το θαλάσσιο περιβάλλον με πλαστικά.

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσίασε ζωντανά δίπλα στη θάλασσα το τελευταίο του project με τίτλο Rooftop Stories όπου κοντραμπάσο, λούπες, κρουστά και φωνή συνέθεσαν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι από την παραλία του Minos Beach art hotel στις ταράτσες των αγαπημένων πόλεων του καλλιτέχνη και μας ξανασύστησαν αγαπημένα τραγούδια μέσα από τη δική του ξεχωριστή ματιά. Τον φωτισμό επιμελήθηκε η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Η ημέρα έκλεισε με ένα cocktail party υπό τους ήχους μουσικών επιλογών του Σάκη Τσιτομενέα (En Lefko 87,7).

3η ημέρα – Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με την θεατρική παράσταση Socrates Now (Σωκράτης Τώρα) του Γιάννη Σιμωνίδη στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel και την ταυτόχρονη δεύτερη προβολή της ταινίας Mamma Mia! The Movie στο ξενοδοχείο Candia Park village.

Ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και δημιουργός της παράστασης, Γιάννης Σιμωνίδης παρουσίασε στο κοινό το κλασικό κείμενο της «Απολογίας του Σωκράτη» σε μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία, με μοναδική αμεσότητα που ανέδειξε την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Σωκράτη. Τον 90λεπτο μονόλογο του Σωκράτη ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους θεατές, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης του Σιμωνίδη.

Την ίδια ώρα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Candia Park village απολάμβαναν τους καλοκαιρινούς ρυθμούς της ταινίας Mama Mia στην παραλία του ξενοδοχείου με ένα παγωτό χωνάκι… όπως παλιά.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.bluefest.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712