Μηχανικά 1978-2006

Giannis Parmakelis Rock 1

Share Article

Ξετυλίγοντας τις κατακτήσεις μιας μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας

16.06 – 30.09 2006

Μέσα από σαράντα περίπου γλυπτά, μνημειακών κυρίως διαστάσεων, ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης (γ. 1932), αιρετικός και ερευνητικός, αποκάλυψε τον πλούτο των πλαστικών του κατακτήσεων των τελευταίων 28 χρόνων.

Ο Παρμακέλης, ασκημένος στα μυστικά της εξπρεσιονιστικής απόδοσης των ανθρωποκεντρικών του συνθέσεων από την αρχή της εξελικτικής του περιπέτειας, όπως η περίφημη ενότητα των γλυπτών του «Μάρτυρες και θύματα» 1964-1974, υιοθετεί, από το 1978, ένα νέο λεξιλόγιο έκφρασης των οραμάτων του, με διόδους γραμμικής και γεωμετρικής επεξεργασίας. Κάθε του έργο διακρίνεται για την άψογη κατασκευαστική του τελειότητα και έχει μελετηθεί με οξυδέρκεια, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική του ένταξη στο χώρο.

Όπως επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής Τάκης Μαυρωτάς, «Ο Παρμακέλης προχωρεί από την ενορατική νόηση του φυσικού κόσμου σε νέες και ολοένα ακριβέστερες «μηχανικές» φόρμες. Ο κόσμος των έργων του καθρεφτίζει το τεχνολογικό παρόν και αισθητοποιεί τη γνώση μας για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Επινοεί νέες φόρμες μιας εντελώς αυτόνομης γλυπτικής έκφρασης, που τον φέρνουν στην απέναντι όχθη από τις αρχικές οραματικές του κατακτήσεις, όταν ήταν μόνιμα αντιμέτωπος με το πεπρωμένο της ανθρώπινης μορφής και την αξεπέραστη δύναμη της φύσης».


Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Τόπος: Minos Beach art hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Διάρκεια: 16.06 – 30.09 2006

Οργανωτική υποστήριξη-επικοινωνία: Τίτη Μπουχάγιαρ

Γενική Επιμέλεια Καταλόγου: Τάκης Μαυρωτάς

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Γιάννης Παρμακέλης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημίου 56, Κτίριο ΕΡΜΗΣ
Τ.Κ. 10678, Αθήνα
Τηλ +30 215 500 7712