«Ο λαβύρινθος είναι η αρχή και το τέλος.
Τι είναι αυτό που σας περιμένει στο κέντρο;
Μήπως, το μυστήριο του έργου τέχνης;
Το μονοπάτι είναι ο δρόμος προς την ανακάλυψη. Μοιάζει περισσότερο με ταξίδι αυτογνωσίας,
μιας κυκλικής περιστροφής γύρω από το κέντρο του ίδιου μας του εαυτού.
Η χελώνα είναι ο μίτος, είναι το νήμα το οποίο μας ενώνει.
Να θυμάστε ότι ενώ η χελώνα περπατά αργά, βαδίζει στον προορισμό της χωρίς να
δίνει σημασία στα εμπόδια ή στις δυσκολίες που θα συναντήσει στο ταξίδι της.
Περπατώντας στο ρυθμό της χελώνας, ακούτε, μυρίζετε, νιώθετε, αγγίζετε τον ήλιο, το
νερό, τη γη, τον αέρα, το φως, τον ήχο.
Παθιάζεστε με την ίδια την περιπλάνηση. Δεν σας απασχολεί πια ο χρόνος ή η
σκοπιμότητα του περιπάτου, αλλά η ίδια η πορεία της ανακάλυψης.»
Ο Περίπατος της Χελώνας είναι μια αυτόνομη, αυτοκατευθυνόμενη καλλιτεχνική δράση ολιστικής μάθησης η οποία περιλαμβάνει μια φορητή εργαλειοθήκη, ή αλλιώς το «χελώνιο» κιτ περιπλάνησης.
Η δράση έχει σκοπό την ανακάλυψη, γνωριμία και βίωση δέκα γλυπτικών εγκαταστάσεων του Κήπου Γλυπτικής στο Minos Beach Art Hotel μέσω μιας ολιστικής «αυτο-ανακαλυπτικής» προσέγγισης που εξελίσσεται σε επτά στάδια-διαδρομές.
Για κάθε μια από τις δέκα γλυπτικές εγκαταστάσεις της συλλογής, οι μαθητές διατρέχουν μία προδιαγεγραμμένη διαδρομή στον Κήπο Γλυπτικής, χωρίς όμως να γνωρίζουν τον προορισμό τους, αλλά ούτε και το έργο το οποίο θα συναντήσουν.
Το σχέδιο του κρητικού λαβύρινθου αποτελείται από επτά δακτυλίους μονοπατιών. Είναι ένα σύμβολο για τον δρόμο της ζωής του ανθρώπου. Σε αντίθεση με τον αναγεννησιακό «maze», ο λαβύρινθος του μινωικού μύθου δεν έχει εμπόδια και αδιέξοδα, είναι μια μονοδρομική διαδρομή που μοιάζει με τον χάρτη του εγκεφάλου. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία μέσα σε αυτόν είναι μια ψυχο-σωματική εμπειρία, η οποία συνδέεται με κάτι βαθιά υπαρξιακό και προσωπικό για τον καθένα, όπως και η άσκοπη περιπλάνηση του φλανέρ (flâneur), που έβγαζε βόλτα τη χελώνα του στο Παρίσι του 19ου αιώνα , ήταν αντίστοιχα μια ψυχογεωγραφική εμπειρία.
Εξάλλου, όταν το άτομο περιπλανάται με τα πόδια, αυτό από μόνο του συνιστά δυνητικά πράξη διαλογισμού, αφού συνδέει το άτομο όχι μόνο με το εδώ και το τώρα, αλλά κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό.
Πριν ξεκινήσουν τον Περίπατο, οι μαθήτριες και οι μαθητές ακούνε μία δραματοποιημένη απαγγελία ενός ποιήματος του Mπόρχες* που έχει προσυσχετιστεί με το κρυφό έργο τέχνης με σκοπό μέσα από το κείμενο να βρουν τη «λέξη της χελώνας», δηλαδή την αρχή του μίτου. Mέσω της χελώνας ξετυλίγεται το κουβάρι για να συναντήσουν τελικά το γλυπτό που βρίσκεται στο κέντρο του λαβύρινθου.
Στη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες εισχωρούν σε έναν νοερό λαβύρινθο επτά στάσεων, όσοι και οι δακτύλιοι του μινωικού λαβύρινθου. Σε κάθε στάση καλούνται να διαδράσουν με έναν κώδικα επτά στοιχείων που αντιστοιχεί σε επτά φυσικά στοιχεία του ορατού και αόρατου κόσμου, που καλούνται να παρατηρήσουν ή να αντιληφθούν. Οι επτά αυτές στάσεις προετοιμάζουν τους συμμετέχοντες να αφήσουν την παθητική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκονται και να μείνουν ανοιχτοί σε ό,τι προκύψει: συναισθήματα, αισθήσεις, αναμνήσεις, διαισθήσεις.
Όταν οδηγηθούν στο κέντρο του λαβύρινθου, θα δουν και θα ερμηνεύσουν το γλυπτό, έχοντας ήδη αποκτήσει μια βαθιά αποκαλυπτική σχέση με αυτό μέσω της «γνώσης» που κατέκτησαν στη διαδρομή.
Στόχος είναι να σχηματιστεί ένας ολοκληρωμένος, πολύμορφος οπτικοακουστικός κατάλογος των έργων του Κήπου Γλυπτικής, μέσα από τις εναλλακτικές αφηγήσεις των μαθητριών και των μαθητών.
*Ο Αργεντινός λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες μελέτησε όσο κανείς ξένος ποιητής και πεζογράφος την ελληνική μυθολογία, ενώ στα κείμενά του επανέρχεται ξανά και ξανά στο μύθο του λαβύρινθου. Ο Μπόρχες το 1984 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Μπορείτε να με υπολογίσετε σαν έναν εξόριστο έλληνα στη Νότιο Αμερική, που επιστρέφει στην πατρίδα του, ή να πείτε πως πάντα ήμουν στην Ελλάδα, όχι με το σώμα άλλα με το πνεύμα.»
Για μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ιδέα, Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art